Digitális ikrekDigitalis iker informácios pont (POI)

A digitális ikrek – vagyis a fizikai tárgyak digitális reprezentációi – az épület- és üzemgazdálkodás számos folyamatában hozzáadott értéket jelenthetnek. Kezdve azzal, hogy az egyes szakembereknek nem kell értékes idejüket pazarolniuk helyszíni látogatásokra, mivel lehetőségük van arra, hogy friss képet kapjanak a helyszínről pár kattintással. Ezen felül a létesítmények és az aktuális állapotok dokumentálása is azonnal megtekinthető.

Az akadálymentes használathoz a digitális ikernek “élnie” kell

A mai viszonylatokban legtöbbször az épületek, létesítmények vagy műszaki rendszerek fent említett digitális ikrei sajnos még viszonylag statikusak. Ez azt jelenti, hogy a környezetet egy bizonyos időpontban digitálisan rögzítették, miután létrehozták a digitális ikerpárt. Ez azonban frissítések nélkül egyáltalán nem elegendő a gördülékeny munkához.

A nyereséges és akadálymentes használathoz a digitális ikernek “élnie” kell. Ez azt jelenti, hogy az ikert folyamatosan frissíteni kell, és friss adatokkal kell ellátni. A CAFM Solution-nél különféle módszerek alkalmazása teszi lehetővé, hogy a digitális iker feltétlenül szükséges aktualizálását a lehető legegyszerűbben és legköltséghatékonyabban biztosítsuk.

A rendszer kizárólag egyszerű fotókra épít, nem az ikrek adatalapjára. A valóságban bekövetkező változások – például egy rendszer cseréje vagy valamilyen átalakítás – könnyen dokumentálhatók új fotókkal, és az iker automatikusan frissíthető. Ez a módszer csökkenti az időráfordítást, valamint a költségeket is alacsonyan tartja.

A fontos adatok vizuális információkkal együtt állnak rendelkezésre

A valóság fotorealisztikus ábrázolása mellett ugyanolyan szükségesek azok a folyamatadatok, melyek a rendszerekhez és épületekhez kapcsolódnak. Ugyancsak fontosak a mérési- és egyéb értékek is. A legtöbb vállalatnál ezek az adatok már rendelkezésre állnak, számos különböző folyamat- vagy vezérlőrendszerben. A trükk az, hogy mindezeket a fontos adatokat a megfelelő helyen tegyük elérhetővé az ikrekben, mégpedig úgy, hogy azok a vizuális információkkal együtt legyenek hozzáférhetők.

PoI - Digitalis iker

A CAFM Solution-nél erre a célra az úgynevezett információs pontokat (PoI) használjuk. Ezek az információs pontok közvetlenül a képekből generálhatók, és pontos 3D koordinátákkal rendelkeznek. Miután létrehozták őket, függetlenek maguktól a képektől, így a képek frissítése esetén is elérhetők és aktuálisak maradnak.

A modern informatikai interfészek segítségével a rendszer bármely harmadik fél rendszeréhez csatlakoztatható, és ezután annak adatai vagy információi ugyanúgy megjeleníthetők benne. A mérési- és egyéb adatoktól kezdve, a karbantartási információkon és munkamegrendeléseken keresztül, a dokumentumokig, vagy akár élő videókig mindent közvetlenül láthatunk a képmodellekben. Igény esetén akár vezérlőparancsok is kiválthatunk, így a műveleteket elvégezhetjük közvetlenül a valós környezetben.

Fontos tudni, hogy a külső rendszerekből származó adatok csak megjelennek a rendszerben, viszont az nem tárolja őket. Ezzel elkerülhetők a felesleges adat-duplikációk, valamint az ezzel járó problémák. Emellett az adatellenőrzés mindig az eredeti forrásrendszereken belül marad.

A felhasználónak csak a megfelelő rendszerre, vagy a megfelelő PoI-ra kell kattintani, és máris megjelenik az összes kívánt információ. A különböző rendszerekben történő, hosszadalmas információkeresés így már a múlté.

A fent bemutatott technológiáknak köszönhetően a digitális ikrek mindig naprakészek lesznek, ezen felül mindig valódi és aktuális értékekkel járulnak hozzá a különböző folyamatokhoz. Hiszen semmi sem rosszabb egy elavult modellnél.