BIM modellBIM modell

A létesítménygazdálkodás kulcsszereplőiként lehet megemlíteni a BIM-modelleket, illetve ezek kezelését. Most egy olyan innovatív szoftvert mutatunk be, mely tartalmaz minden olyan funkciót, mely a BIM-modellek elemzéséhez, illetve későbbi felhasználásra való előkészítéséhez szükséges. Ez nem más, mint a BIM Elemző.

Ahhoz, hogy a BIM valódi előnyöket nyújtson az üzemeltetésben, elengedhetetlen, hogy a modellben szereplő adatok mindig naprakészek és hiánytalanok legyenek. Sajnos nagyon sokszor fordul elő olyan eset, hogy a modell integrációja közben derül ki, hogy néhány igencsak fontos adat hiányzik, esetleg már elavult. Ilyenkor már túl késő reagálni, ezért nagyon fontos, hogy olyan rendszerekkel dolgozzunk, mely a fent említett kritériumoknak megfelelően segít mindig frissen és hiánytalanul kezelni az adatokat. A BIM Elemző olyan funkciókkal lett ellátva pontosan ezért, melyek lehetővé teszik mindezt, biztosítva a szükséges adatok meglétének nyomon követését. Így biztosak lehetünk abban, hogy időben reagálni tudunk, bármilyen zavar lép fel az adatokban. Ezen felül pedig a tervező funkció mindig készen áll a modellek frissítésére.

A BIM Elemző képes összehasonlítani egymással a különböző modelleket.

Tapasztalatokra építve elmondható, hogy a modelleket a tervezés, valamint a kivitelezés során meglehetősen gyakran frissítik és módosítják. Ahhoz, hogy ezeket a változásokat – melyek egyrészt a geometriát, másrészt a különböző adatokat is érinthetik – nyomon tudjuk követni, a BIM Elemző összehasonlítja a különböző modelleket.

Az úgynevezett információs pontok (PoI) segítségével a felhasználó közvetlenül a modellen belül kiemelheti és megjegyzésekkel láthatja el a változásokat vagy az információkat. Ezek az információs pontok csak a 3D koordinátán keresztül kapcsolódnak ahhoz a modellhez, amelyből származnak. Ezáltal függetlenek a tényleges modelltől és idővonaltól, így lehetővé teszik a folyamatos dokumentálást.

BIM-analizátor

Tervezési megközelítésben a BIM általában rengeteg geometriai, viszont csak nagyon kevés logikai összefüggést tartalmaz az objektumok között. Ahhoz viszont, hogy megfeleljen majd az üzemeltetési követelményeknek, és minden információt kinyerhessünk belőle, elengedhetetlen a geometriai összefüggések átalakítása logikai összefüggésekké.

Vegyünk erre egy egyszerű példát, hogy jobban átlássuk a folyamatot!

Tipikus példák az ilyen geometriai összefüggésekre a BIM-modellben található ajtók. Minden ajtó egy egyedi tárgy, amely csupán „véletlenül” található egy szoba közelében. Ezt a geometriai információt az analizátor felhasználja, majd logikai információvá alakítja az ajtó és a megfelelő helyiség között.

Az analizátor egy további kiegészítéssel teszi lehetővé a zökkenőmentes átmenetet a tervezési és az üzemeltetési fázisok között. A speciális átviteli protokollok segítségével biztosítja a rendszer, hogy minden fontos adat átkerüljön a modellből a speedikon® C alkalmazásba. Így nem kell manuálisan újra feltölteni a már meglévő adatokat.

Észrevehető minden eltérés a tervek és a kivitelezés között.

A BIM-modellek minősége és használhatósága nagymértékben függ attól, hogy megfelel-e a valóságnak vagy sem. A BIM-analizátornak köszönhetően már nagyon korai szakaszban észlelni tudjuk, ha bármilyen eltérés adódik az adatok és a valóság között. A modell, valamint a panorámaképek és drón-fotók összevetésével könnyen észrevehető minden eltérés a tervek és a kivitelezés között. Természetesen a felhasználó dönti el, hogy az eltérés szükségessé teszi-e a modell frissítését. Alternatív megoldásként az is elegendő lehet, ha az eltérést megjegyzésekkel látjuk el a modellben, és összekapcsoljuk a fényképen található információval.