Technológiafotogrammetriai dokumentálás

Felmérés drónnal

A folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ma már olyan módszerrel is dolgozhatunk, mely lehetővé teszi akár kifejezetten nagy helyszínek gyors és egyben pontos dokumentálását. Most bemutatjuk, mi is ez a módszer, hogyan kell elképzelni az alkalmazását, és milyen előnyökkel szolgál!

A drónfelvételek többre képesek, mint gondolnánk!

Akár új trendként is emlegethetjük, hogy a közösségi médiában egyes építkezésekről készült drónfelvételeket emberek ezrei kezdték el figyelemmel kísérni. Nyomon lehet követni az építkezések menetét privát drónvideókon, ami sokak számára lehet érdekes. Ezek a felvételek azonban sokkal többre képesek! Valódi hasznot tudnak ugyanis nyújtani akár ingatlanok, akár ipari parkok építtetői számára is. Üzemeltetőként már most kihasználhatjuk a technológiában rejlő lehetőségeket, például, amikor nagy területek, vagy ipari üzemek képdokumentációjáról vagy áttekintéséről van szó. Mivel ma már ezek az egyszerű drónképek teljesen méretpontosak lehetnek, így lehetővé teszik a precíz térfogat- és terület-meghatározást, valamint egyéb mérések elvégzését is a képeken.

A drónnal különböző szögekből készülnek képek a tárgyakról, méghozzá fotogrammetriai módszer alkalmazásával. Ezeket a képfájlokat az erre kifejlesztett szoftver automatikusan átviszi a számítógépre, majd 3D-és képpé alakítja, méghozzá matematika, illetve mesterséges intelligencia segítségével. Ennek a módszernek köszönhetően közvetlenül a számítógépen végezhetünk el teljes pontosságú méréseket. Ehhez a kereskedelemben kapható drónok is megfelelő képminőséget biztosítanak. Így a beszerzési költségek egyértelműen alacsonyabbak maradnak.

További előnyt jelent, hogy a képeken minden részlet látható, és a felhasználóbarát felületnek köszönhetően még a tapasztalatlanabb felhasználók is könnyen eligazodnak a rendszerben. Az ügyfelek gyakorlatilag egy szabványos böngésző használatával a helyszínen érezhetik magukat, és részletesen áttekinthetik a helyzetet. A fotogrammetriai módszer amellett, hogy segít a mérésekben és a feltérképezésben, további lehetőségeket kínál a felhasználóknak. Segítséget nyújt az építési projektek zökkenőmentes dokumentálásában, a karbantartásban, a meglévő létesítmények rögzítésében, illetve bármilyen ellenőrzésben is.

A CAFM rendszerben elhelyezett, kifejezetten hasznos eszközök még inkább gördülékennyé teszik a munkát. Az integrált idővonalaknak köszönhetően például pontosan lokalizálhatók a változások, melyeket zökkenőmentesen tudunk dokumentálni mindig. Minden egyes belépéskor nyomon tudjuk követni így a folyamatokat. De akár rákattinthatunk egy-egy információs pontra is a képen, hogy bizonyos területeket megtekintsünk, és további hivatkozásokat is beállíthatunk más CAFM rendszerekhez. Mindezek segítségével mindig teljes áttekintést kaphatunk az adott helyzetről anélkül, hogy a helyszínre kellene mennünk mindezért.

A drónok jelentős idő- és költségmegtakarítást képesek biztosítani a gyors és többdimenziós rögzítéseknek köszönhetően. Különösen nagy magasságban – például kéményeknél, kemencéknél, szélturbináknál -, illetve olyan nehezen áttekinthető, esetleg egyáltalán nem megközelíthető épületeknél jelenthet hatalmas segítséget a drónokkal történő dokumentálás. Hiszen minden nehézséget átugorhatunk az alkalmazásukkal. Nem is kérdés éppen ezért, hogy a jövőben sokkal több iparág fog támaszkodni a drónalapú mérésekből és adatrögzítésekből származó adatokra.