Mi is az IoT?

A dolgok internete (Internet of Things, röviden: IoT) nem más, mint különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközök egysége, melyek egymással egy internet-alapú hálózaton keresztül kommunikálnak.
Internet of Things (IoT)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A gépek a bennük található szenzorok segítségével kapcsolódnak a hálózathoz, ilyen módon osztanak meg egymással minden lényegi információt. A technológia az okoseszközöknek köszönhetően vált elterjedté, és folyamatosan, egyre gyorsuló ütemben fejlődik. 

A létesítményüzemeltetés világában az alábbi IoT eszközökkel találkozhatunk:

  • Okos mérők
  • Riasztó rendszerek
  • Biztonsági riasztók
  • Hűtő berendezések
  • Világítástechnika
  • Központi fűtés és légkondicionálás
  • Tűzoltó rendszerek

Miért van szüksége a gyártással foglalkozó vállalatoknak az IoT-re?

Az IoT-eszközök automatikusan gyűjthetnek teljesítményadatokat, amelyek felhasználhatók a prediktív karbantartáshoz, hogy elkerüljék az állásidőt vagy növeljék a gépek rendelkezésre állását. Mivel az ügyfelek a korábbinál nagyobb mértékű testreszabást és gyorsabb termelést várnak el, sok gyártó keresi a termelékenység növelésének módjait.

Ez azt jelenti, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében a gyártóknak meg kell szabadítaniuk alkalmazottaikat az ismétlődő, folyamatvezérelt feladatoktól (pl. gépek folyamatos, kézi ellenőrzésétől az üzemben). Bár a kézi emberi felügyeletre mindig szükség lesz, sokkal produktívabb lehet a vállalat, ha a dolgozókat kreatívabb, mérnöki feladatokra, például termékfejlesztésre képezi ki.

Az IoT nem egyszerűen automatizálja a meglévő folyamatokat, hanem lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az általuk létrehozott adatok alapján új termékeket és üzleti modelleket fejlesszenek ki.

Sok gyárban a gépek működőképességéről jobb esetben csak a gépet kezelő munkásoknak van tudomása. Központosított rendszer nélkül könnyen előfordulhat, hogy a karbantartás elmarad, és meghibásodásodnak a berendezések. Másrészt sokszor túlzott karbantartást végeznek a gépeken, ami növeli a gyár költségeit.

Az intelligens érzékelőkkel és a megfelelő szoftverrel a gyártók távolról is nyomon követhetik berendezéseik állapotát. Ez egy digitális iker, azaz a gép virtuális ábrázolásának létrehozásával történik.

digitalis iker mérési adatok

Milyen esetekben nyújtanak megoldást az IoT eszközök?

Eszközökbe és épületekbe telepített okoseszközök

Az IoT egyik leghasznosabb alkalmazása a létesítménymenedzsmentben az érzékelők telepítése eszközökbe és épületekbe. Ezek az intelligens érzékelők ajtókhoz, lámpákhoz, ablakokhoz, épületekhez csatlakoztathatók.

Így a felhasználás optimalizálható, ami energiamegtakarítást eredményezhet. Ez segítheti a vállalat szén-dioxid-semlegességre való törekvését. Ugyanígy a bejáratokba, ajtókba épített szenzorok is segíthetnek az épületben egy adott időpontban tartózkodó személyek teljes számának azonosításában.

Helység-, és irodafoglaltság monitorozása

Az IoT másik népszerű alkalmazása a helységfoglalás, amely okos szenzorok segítségével segíti a beltéri terek optimális kihasználását.

Mostantól az alkalmazottak valós időben láthatják, hogy mely irodák és tárgyalók vannak lefoglalva vagy elérhetőek naptárban és vizuális alaprajz segítségével kiválaszthatják a számukra megfelelő helyiséget. Ez a fajta kihasználtság-menedzsment hasznos adatokkal is szolgál, így a munkáltatók pontos áttekintést kapnak az egyes térrészek használatának gyakoriságáról.

Biztonsági rendszerek

A biztonsági rendszerek is már klasszikus felhasználási formának számítanak az IoT területén. A CAFM rendszerbe integrált szenzorok segítenek a füstérzékelők, riasztók és egyéb életvédelmi rendszerek monitorozásában.

Ennek köszönhetően a szoftver valós idejű információkat nyújt vészhelyzetről, tűzről vagy bármilyen válsághelyzetről. Így ezek az alkalmazások különösen hasznosak távoli létesítményekben, főleg ipari és magas kockázatú környezetekben.

Energiamenedzsment

Az energiagazdálkozásban alkalmazott IoT segítségével, a létesítményüzemeltető folyamatosan nyomon követheti az energiafogyasztási költségeit, valamint az energiafogyasztást befolyásoló tevékenységeket.

Az a fajta okos energiagazdálkodás szó szerint azt jelenti, hogy információkat gyűjtünk, és ezeket megalapozott döntéshozatalra használjuk fel. Ezen túlmenően a fejlett analitikai rendszerek egyre inkább képesek önoptimalizálásra, ami lehetővé teszi az energiagazdálkodási és -szabályozási folyamat további automatizálását.