Bármilyen létesítményről is van szó, elengedhetetlen, hogy az energiaköltségekről mindig friss és pontos ismeretünk legyen.

Annak érdekében pedig, hogy mindig valós és konkrét információkkal rendelkezzünk a létesítmény aktuális energiafogyasztásáról, emellett ismerjük a múltbéli adatokat is, és akár tervezhessünk előre a jövőbeli fogyasztási görbék segítségével, szükségünk van egy energiamenedzsment rendszerre.

Az adatmonitoring fontossága

Az adatmonitoring az energetikai adatkezelés egyik alapfeladata, hiszen csak akkor tudunk megfelelően reagálni bármire, ha azonnal értesülünk például egy nem kívánt fogyasztásról. Természetesen ez csupán akkor jelenthet segítséget, ha a monitorozás teljesen automatikus, mivel senkitől sem várható el, hogy nagyszámú adatpontot manuálisan és rendszeresen ellenőrizzen.

CAFM energiamenedzsment

A legegyszerűbb esetekben ennek megfigyelésére merev alsó- és felső határértékeket használnak, és leggyakrabban a fogyasztásmérők biztosítják ezt a funkciót. Ez azonban korántsem a legjobb megoldás, hiszen a merev értékek nem nyújtanak teljesen pontos információkat a hatékony monitorozáshoz. Akadhatnak ugyanis olyan ingadozások, melyeket nem képesek figyelembe venni. Ezért egy olyan rendszerre van szükség, amely pontosan képes tükrözni a természetes terhelésingadozásokat is.

A hatékony energiagazdálkodás kulcsa

Tekintettel arra, hogy jelenleg az energia- és erőforrások ára nagyon ingadozó és egyben gyorsan növekvő, így természetes, hogy a legtöbb vállalatot foglalkoztatja, hogyan csökkentheti energiaszükségletét. Az erőforrás-hatékonyság mindenki számára kardinális kérdés, így egyértelmű, hogy felvetődik újra meg újra: hol és hogyan lehetne tovább csökkenteni az energiaigényt? A megtakarítás kulcsa a fogyasztás átfogó átláthatóságában rejlik.

Ehhez a meglévő adatbázisok ellenőrzését és értékelését követően meg kell határozni a felhasználható adatokat. A jellemző értékek kiszámításához továbbá szükség van a referenciaértékek és paraméterek beszerzésére is. A mért adatokat folyamatosan értékelni és elemezni kell ahhoz, hogy az energiagazdálkodás valóban hatékony lehessen.

A CAFM rendszer energiamenedzsment modulja hatalmas támogatást jelent mindebben. Ez a szolgáltatás képes arra, hogy a létesítmények összes energiafogyasztási adatát, szenzorját és okos mérőjét egy rendszerbe integrálja. Mindehhez a legmodernebb interfész-technológiákat használja, ezáltal nem létezhet olyan adatforrás, melyet a felhasználó nem érhetne el.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

A CAFM energiamenedzsment rendszere a beérkező adatokat összesíti, majd számtalan, könnyen értelmezhető formában jeleníti meg azokat. Segítségével akár komplex kimutatásokat, riportokat készíthetünk. Ez hatalmas segítséget és hatékony támogatást jelenthet például akkor, amikor kritikus ponthoz érkezünk valamely döntéshozatalban.

Az egyidejűleg megjeleníthető adatok mennyiségét csupán a képernyő felbontása korlátozza. Az adatsorok számának csökkentése és az áttekinthetőség növelése érdekében viszont virtuális sorozatok készíthetők. Mindezt elősegíti a könnyen kezelhető felület, mely lehetővé teszi akár adatsorok összeadását, átlagértékek kiszámítását, illetve minimum és maximum értékek meghatározását is.

Automatikus monitorizálás

Folyamatos és a természetes terhelésingadozásokat is kiszűrő, automatikus monitorizáció segíti az ellenőrzést.

Az összes adat egy helyen

Egy rendszerben láthatjuk a különböző forrásokból érkező, releváns adatokat.

Komplex kimutatások, riportok

Az adatok összesítéséből létrehozott kimutatások megkönnyítik a döntéshozatalt, és segítenek tervezni a jövőre nézve.

Könnyen kezelhető felület

Az átlátható, felhasználóbarát felület segít abban, hogy gördülékenyen dolgozhassunk, és egyszerűen elvégezhessünk bonyolultabb számításokat is.

Mindig aktuális, mindig naprakész

A folyamatosan frissülő információk azonnali beavatkozást tesznek lehetővé, az élő diagramok segítségével gyors szabályozásokat hajthatunk végre.

Speciális eszközök

A jövőbeni értékek javítása minden vállalatnál központi kérdés. A speciális eszközök ebben segítenek.

Új ajtókat nyitunk a létesítménygazdálkodásban!

Mivel minden információ teljesen friss és aktuális, így ez újabb lehetőséget teremt a létesítménygazdálkodásban. Lehetővé teszi például, hogy a rendszerirányítók azonnal beavatkozzanak hiba- vagy blokkoló üzenetek segítségével, amennyiben a látott értékek eltérnek a kívánt számoktól.

Élő diagramok segítségével tudjuk szabályozni a rendszereket, az ideális értékek megadásával. Hőmérséklet szempontjából például megadhatjuk a kívánt hőmérsékleti tartományt. Amint az érték ez alá, vagy éppen e fölé esik, azonnal üzenetet kapunk erről, így egyből cselekedhetünk.

Az energiagazdálkodásban jellemzően az egymást követő időszakokból származó mérési és fogyasztási adatokat veszik figyelembe. Ezek közül a napi elemzés normál diagramokkal túlságosan nehézkessé, sokszor lehetetlenné válik – gondoljunk csak bele, mi van, ha például jön egy munkaszüneti nap. Az energiamenedzsment napi elemzés funkciója viszont lehetővé teszi, hogy össze tudjuk hasonlítani az egyes munkaszüneti napok értékeit egy átlagos időszak értékeivel például.

A jövő értékeinek javítása

A magas energiaköltséggel rendelkező vállalatok szempontjából elengedhetetlen, hogy pontos előrejelzést kaphassanak a jövőbeni energia- és erőforrásigényekről. Ugyanis csak ezzel tudják javítani pozíciójukat egyes beszállítókkal szemben, illetve így tudják optimálisan szabályozni a fogyasztási folyamatokat. Mennyi energiára van szükség, és mikor vásárolható meg az kedvezőbb áron? Ez talán a két legfontosabb kérdés, ha a jövőbeni értékeket javítani szeretnénk.

cafm-prognózis

A speciális eszközök – trendelemzés, előrejelzések, illetve regressziós előrejelzések – hatalmas segítséget nyújtanak mindebben.

  • A trendelemzéssel a múltbeli fogyasztás alapján kerül kiszámításra egy lineáris fogyasztási trend, a jövőre nézve.
  • A másik lehetőség szintén az elmúlt időszak fogyasztására épít, hiszen az alapján hoz létre egy előrejelzési modellt. Mindezt úgy teszi, hogy befolyásoló tényezőkkel normalizálja a régi eredményeket. Ezek mindig frissíthetők és újraszámolhatók, amennyiben rendszeres eltéréseket észlelünk az eredményekben.
  • A regressziós előrejelzések az alapvető paraméterek befolyásolása alapján számítják ki a jövőbeli fogyasztást. Ezeket a paramétereket – mint például a külső hőmérséklet, a használat intenzitása, a gyártás tervezése vagy az üzemidő – viszonyítják a mért energiamennyiséghez. A folyamat természetesen több perióduson keresztül megy át, míg teljesen stabil és megbízható lesz ahhoz, hogy előre tudja jelezni az energiaszükségleteket.