Az épületek, létesítmények, műszaki berendezések karbantartása a létesítménygazdálkodás egyik alapfeladata, mely számtalan formában van jelen minden karbantartásvezető előtt.

Egyvalami azonban mégis közös bennük. Méghozzá az, hogy mindig az épület adataira támaszkodva végzik el a munkájukat. Az adatokból aztán folyamatleírások, diagnosztikai eredmények, kapcsolási rajzok készülnek. Azonban, ha mindezek összességében bármilyen hiányosság akad, illetve valamely részlet nem naprakész, akkor az óriási kiadást eredményezhet a létesítmény életében.

Gondoljunk csak bele! Az akár többmilliárdnyi karbantartási tételből elegendő, ha csupán egyet rosszul kezelünk, máris adott a baj.

CAFM karbantartás modul

Mi lehet a legjobb megoldás minderre?

A CAFM rendszer Karbantartás moduljának segítségével soha többé nem kell tartanunk a fent említett problémáktól. A speedikon® C platform hatékonyan számszerűsíti a karbantartásra szoruló egységeket, ezen felül pedig a legösszetettebb karbantartási folyamatok is automatizálhatók rugalmasságának köszönhetően.

A rendszer alkalmazásával mindig naprakészek lehetünk az ütemezett karbantartásokat illetően. Emellett akkor is könnyen és gyorsan rátalálhatunk a megfelelő megoldásra, ha váratlanul ér minket valamilyen hirtelen jelentkező probléma. Többé nem kell attól sem félnünk, hogy a szabadságon lévő karbantartó jegyzetfüzetében kell keresgélnünk hosszasan a válaszok után, bármilyen kérdés merül is fel.

Az alkalmazás ugyanis könnyedén azonosít minden problémát az épület 3D modelljében. A mobil platform segítségével még arra is van lehetősége a karbantartónak, hogy a megoldást a helyszínre magával vihesse. Ez azt is elősegíti, hogy a probléma elhárításának sikerességéről azonnal visszajelzést adjon. Ugyanez igaz az ellenőrzésekre is. A problémákat azonnal dokumentálhatjuk, a rendeléseket a helyszínen feladhatjuk, illetve a fontos információkat közvetlenül lehívhatjuk.

Egy 2018-ban publikált tanulmány szerint például a berendezések előre nem tervezett leállásainak 44%-át, vagyis majdnem az esetek felét az elöregedő eszközök okozták. Mindezek kiküszöbölésére tökéletes megoldást jelent a Karbantartás modul.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A karbantartási folyamatok alapját mindig azok a műszaki rendszerek adják, melyeket folyamatosan szervizelni, illetve ellenőrizni kell. Minden egyes ilyen rendszerhez szabványos vagy egyedi jellemzők tartoznak, emellett külön szakmákhoz vagy kategóriákhoz rendelhetjük őket. Ezen kívül fontos szempontot jelenthet, hogy az adott eszközök hol helyezkednek el az épületeken, illetve az ingatlanokon belül. A karbantartási, ellenőrzési és vizsgálati tervek mindezen szempontokat figyelembe véve biztosítják a gördülékeny folyamatot, még akár nagyszámú komponens esetén is.

A megrendelések automatikus létrehozása és társítása, valamint az egyes tevékenységek zökkenőmentes nyomon követése hatalmas támogatást jelentenek a karbantartási folyamatok szempontjából. A rendszer rugalmasságának köszönhetően gond nélkül feltérképezhető minden sajátosság és speciális követelmény, ami számunkra fontos lehet. Így akár a legösszetettebb karbantartási folyamatok is magas fokon automatizálhatók, rengeteg terhet levéve vállunkról.

Rugalmas rendszer

Az alkalmazás segítségével a legösszetettebb karbantartási folyamatok is automatizálhatók, és gond nélkül feltérképezhető minden sajátosság és speciális követelmény.

Mobilis megoldások

A hibákat a helyszínen offline is rögzíthetjük, de lehetőségünk van a megoldást is magunkkal vinni oda.

Folyamatos ellenőrzés

Mindig naprakész információk és szinkronizált adatok segítik elő a gördülékeny karbantartási folyamatok lehetőségét.

Előrejelzések és állapotfigyelés

Az előrejelző karbantartás, illetve állapotfigyelés optimalizálja a javítási ciklusokat, így mindig időben tudunk cselekedni.

Hibarögzítés

Az épületek, illetve eszközök hibáinak kezelése rengeteg előnyt biztosít a karbantartási folyamatok tekintetében.

Átfogó dokumentáció

A rögzített hibák mellé részletesebb leírásokat is csatolhatunk, fényképeket is feltölthetünk a rendszerbe, hogy minden fontos információ egy helyen legyen.

Előrejelzések a jövőre nézve

A megfelelő elemzések minden esetben feltárják a gyenge pontokat és a kockázatokat is, ami egyértelműen megalapozza, hogy jó befektetési döntéseket tudjunk majd hozni. Az előrejelző karbantartás, illetve állapotfigyelés célja, hogy optimalizálja a javítási ciklusokat ahhoz, hogy a szükséges tevékenységeket a kellő időben hajtsák végre. Ehhez természetesen az kell, hogy minden gépet és rendszert hálózatba kapcsoljunk.

Mindemellett a tapasztalt technikusok tudását is felhasználhatjuk az alkalmazásban, hiszen a karbantartást végrehajtó személy visszajelzéseit is rögzíteni tudjuk az eszközök állapotáról. Ez ugyancsak segíti a karbantartási ciklusok újraszámítását. Minden ilyen ciklus meghosszabbítható például, ha az intézkedés túl korainak tekinthető, de ugyanígy le is rövidíthető, amennyiben egy intézkedés elkésettnek tűnik.

Mindezeket természetesen csak akkor hajthatjuk végre az alkalmazásban, ha az nem talál jogi vagy gyártói akadályt, ugyanis a ciklusok megváltoztatása csak bizonyos feltételek mellett lehetséges. Amennyiben nincs ilyen, akkor a felelős személy mérlegelésén múlik minden, aki a növekvő meghibásodási kockázatot a csökkentett karbantartási költségekkel összeveti.

Karbantartás - hibarögzítés

Hibarögzítéssel a még hatékonyabb karbantartásért

Az épületek, illetve eszközök hibáinak kezelése nagyon sokat lendíthet a karbantartási folyamatokon. A rendszer erre is megoldással szolgál. Segítségével könnyedén rögzíthetünk akár távolról, akár a helyszínen is hibákat, és szinkronizálhatjuk azokat az alkalmazással. Egy objektum átvizsgálása során bármilyen hiba rögzíthető, illetve menet közben dokumentálható. Ezen belül részletesebb leírásokat is megadhatunk. Legyen szó a hiba pontos megnevezéséről, a hibaelhárítás sürgősségéről, vagy éppen arról, hogy milyen munkakörhöz kapcsolható a probléma, bármit felvezethetünk a rendszerbe.

A hibákat közvetlenül is dokumentálhatjuk, akár fényképek segítségével, majd hozzárendelhetjük a pontos helyhez is. Ez lehetővé teszi, hogy az ingatlannál felmerülő gondokat minél gyorsabban és minél hatékonyabban tudjuk kiküszöbölni. Az alkalmazásba offline is feltölthetjük mindezeket az ellenőrzés során, később aztán szinkronizálni tudjuk az adatokat a speedikon® C platformmal, és később is hozzáférhetünk mindenhez a további feldolgozás érdekében.

Karbantartási intézkedések átfogó dokumentáció alapján

Az átfogó dokumentáció nem csak a már meglévő problémák esetén jelent nagy támaszt, hanem a megelőző karbantartás feltérképezésére is használható. Mindezeken túl az összesített dokumentációk később kiértékelhetők és elemezhetők. Felhasználóként elég csupán egy kattintás ahhoz, hogy meg tudjuk nézni, az előző hónapban milyen gyakran hibásodott meg egy rendszer, mennyi ideig tartott a leállás, és mindig ugyanaz az ok állt-e a háttérben. Ebből könnyen vonhatunk le következtetéseket, megfelelő karbantartási intézkedéseket indíthatunk és optimalizálhatjuk az alkatrész-ellátást. Ezen felül könnyebben hozhatunk meg döntéseket is mind a beruházások, mind a fenntarthatósági kérdések körében.