A biztonságkezelés és kulcsmenedzsment kiemelten fontos a létesítményüzemeltetésen belül.

Viszont ezzel együtt hatalmas küldetést is jelenthet, hiszen rendkívül széleskörű és egyre terjedő részleteket kell kézben tartani. Különösen az épület- és vagyonkezelési környezetben kell nagyobb hangsúlyt fektetni a biztonságra és a veszélymegelőzésre. A szóban forgó területek védelmi rendszerének egyrészt kívülről érkező követelményeknek is meg kell felelnie, másrészt olyan belső előírások is vannak, melyeket mindig be kell tartani.
cafm kulcsmenedzsment

Eltérő, illetve egyező igények a biztonságkezelésben

Az épületekben található területekre való belépési jogosultság nyilvántartása nem egyszerű feladat, ugyanis a munkavállalók száma mellett folyamatosan növekszik az épületek mérete és komplexitása is. Mindezeken belül kezelni kell a beléptető eszközök életciklusának teljes palettáját. Ebbe beletartozik a létrehozás, a szétosztás, a tárolás, a frissítés, a visszavonás és a törlés is. Szintén ugyanilyen alaposságot igényelnek a mechanikus és elektronikus zárrendszerek. 

Természetesen a biztonság iránti igény szervezettől függően változó, és minden esetben együtt említhető a megfelelő műszaki és szervezeti védőintézkedésekkel. Az eltérő elvárások mellett azonban minden egyes üzletág számára eljön az idő, amikor megnövekszik az igény a megtett intézkedések dokumentálására, illetve mindezek átláthatóságára. Hiszen a biztonsági szempontból fontos részeket – mint az ajtók, kapuk, ablakok, biztonsági kamerák, védelmi zónák vagy biztonsági területek – audit biztos módon szükséges dokumentálni. 

Mi könnyíthet a dolgunkon?

A CAFM rendszer Kulcsmenedzsment moduljának köszönhetően integrált módon lehetséges kezelni a fent említett folyamatokat. A rendszerben tárolt alaprajzok úgy funkcionálnak ebben az esetben, mint dinamikus megjelenítő eszközök. Segítségükkel néhány kattintással adatokat nyerhetünk ki, és módosításokat hajthatunk végre. 

Az alkalmazásban megvalósított dokumentáció során kültéri területek, illetve helyiségek is hozzárendelhetők az egyedi biztonsági területekhez. Az alaprajzokon fel vannak tüntetve elhelyezkedésük precíz megjelölésével a beépített kamerák, és azt is pontosan tudjuk, hogy azok mit látnak. A biztonság szempontjából ugyancsak fontos többi elem és eszköz térbeli elhelyezkedésének mutatása mellett, az előírásoknak megfelelő osztályozásukat és leírásukat is megtekinthetjük. Ezáltal tulajdonképpen egy teljes regisztert láthatunk magunk előtt, mely minden részletet magába foglal. A grafikus megjelenés mindemellett gyors áttekintést nyújthat az aktuális helyzetről. 

Eltérő igények kiszolgálása

A szervezettől függően releváns igények kiszolgálása alapos, és mindenre kiterjedő dokumentációval együtt lehet csak átlátható és eredményes.

Dinamikus megjelenés

Néhány kattintás elegendő ahhoz, hogy adatokat nyerjünk ki, vagy módosításokat hajtsunk végre a rendszerben.

Teljes regiszter

A biztonság szempontjából fontos elemeket térbeli elhelyezkedésük alapján is megtalálhatjuk, de osztályozásuk és leírásuk is azonnal megjeleníthető.

Grafikus ábrázolás

A grafikus megjelenítések könnyű áttekintést, gyors és hatékony munkavégzést eredményeznek.

Digital Twin a biztonságkezeléshez is

A digitális ikerpár integrálása a rendszerbe hatalmas előnyöket teremt a felhasználó számára.

Minden egy helyen

A biztonságkezelő alkalmazás minden releváns adatot és információt egy kézben tart ahhoz, hogy épületeink és eszközeink biztonsági kérdéseire mindig választ találhassunk.

Technikai lehetőségek széles skálája

Minden objektum esetében dokumentálni kell a kockázati felelősséget is, hiszen az ugyancsak nagyon fontos szempont a biztonságkezelésben. A grafikus megjelenítésben áttekinthető kiértékelések ezen a téren is gyors és hatékony munkát tesznek lehetővé. A hiányosságok is jobban feltűnnek, és az időmegjelölés miatt a múltbéli események és felelősök is pontosan láthatók.  

A speedikon® C-vel azonban még ennél több is megvalósítható technikailag. A fent említett eshetőségeken túl minden zároláshoz, illetve hozzáférési jogosultságok kezeléséhez is alkalmazhatók a Digital Twin nyújtotta lehetőségek. A digitális ikerpár integrálásával fotorealisztikus ábrázolásban láthatjuk a részleteket, és az élő rendszer segítségével kamerafolyamatokat vagy állapotinformációkat is megtekinthetünk. Tehát a CAFM biztonsági menedzsment funkciójának köszönhetően az épületeket és az eszközöket is mindig biztonságban tudhatjuk.