Bármilyen létesítményről is beszélünk, egyértelműen kijelenthető, hogy az egyik legnagyobb kihívást a vagyonleltár kezelése jelenti.

A legtöbb cég és szervezet teljes üzleti vagyonának jelentős részét teszik ki az ingatlanok, a földterületek és persze a műszaki eszközök és rendszerek. Mindezek hozzájárulnak a teljes bevételhez, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően kezeljük őket.

Az optimálisan karbantartott adatbázis feltétele a hatékony munkának, illetve annak, hogy minden folyamat zökkenőmentesen haladjon. Különösen igaz ez abban az esetben, ha egy gyorsan és folyamatosan változó környezetről beszélünk. Mindez azonban sokszor problémát okoz a szervezetek és cégek életében és működésében.

cafm vagyonmenedzsment

Mi erre a legmegfelelőbb megoldás?

Amennyiben ez a feladat nem megy gördülékenyen, az bizony rengeteg fejfájást okozhat az üzemeltetőnek. Akár olyan egyszerűnek tűnő kérdésekre sem fogja tudni maradéktalanul a választ, mint például:

  • Hány darab íróasztal van az irodaházban?
  • Mikor jár le a légkondicionálók garanciája?
  • Melyik szinten található a legtöbb számítógép?

És a sor természetesen itt nem is érne véget. Mi lehet erre a megoldás? A válasz a CAFM rendszer vagyonmenedzsment moduljában keresendő, mely szó szerint „képbe hozza” a megrendelőt! Elég csupán pár kattintás ahhoz, hogy a fenti és hasonló kérdésekre pontos adatokkal tudjunk felelni.

A CAFM vagyonmenedzsment erősségei

A rendszer egyik nagy előnye, hogy bármilyen típusú lehet az adott létesítmény, minden esetben alkalmazható. Akár egy irodaház, egy gyárépület, egy kórház vagy éppen egy múzeum esetén is segítségünkre lehet ugyanúgy. A vagyonmenedzsmentet támogató fantasztikus megoldás minden esetben validált és klasszifikált eredményt ad. De mit is jelent pontosan mindez?

Felhasználóként egyrészt többszörösen kapunk megerősítést a kérdésben forgó vagyonelem adatairól. Nem csak az adattábláját tekinthetjük meg, de lekérhetjük a hozzá csatolt adatokat is, ezen felül pedig azonosíthatjuk a térbeli helyzetét is a modelltérben és a panorámaképen egyaránt. Másrészt a megfelelő kategóriát kiválasztva minden esetben célzottan tudunk az adott feladatra koncentrálni, nem kell Excel táblázatokat hosszú időn keresztül bogarászni ahhoz, hogy megtaláljunk valamit.

A digitalizált és rugalmas alkalmazás lehetővé teszi az objektumok, a rendszerek és rendszerelemek egyszerű rögzítését, és közvetlen feldolgozhatóságát is. Használatához nem szükséges tapasztalat sem, hiszen könnyen alkalmazható, mindenki számára átlátható, érthető és egyáltalán nem nehéz eligazodni benne.

További pozitívumok

Mindezeken túl a speedikon® C minden portfólió kezelésével kapcsolatos folyamatban támogat bennünket. Kezdve a különböző ingatlanok, épületek és létesítmények feltérképezésétől, a bérleti szerződések adminisztrálásán keresztül, egészen a kapcsolódó járulékos költségek számításáig, illetve az értékfejlesztések szimulációjáig.

A keresés leegyszerűsítése mellett kiértékelési funkció is segít minket abban, hogy bármikor elemzéseket készíthessünk, illetve lehetőségünk van a szükséges jelentések automatikus generálására is. A rendszer tehát lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen, mindent átfogó képet kapjunk minden egyes – akár kisebb, akár nagyobb volumenű – részletről, ami cégünk vagyonát illeti. Múltbéli információkat is ugyanúgy elérhetünk, és figyelemmel kísérhetjük az aktuális változásokat is. Segítségével átláthatunk mindent ahhoz, hogy megbízható adatokon alapuló döntéseket hozhassunk bármikor.

Ráadásul a digitális ikerpárnak köszönhetően akár virtuálisan is körbenézhetünk az adott helyszínen, és valós képet láthatunk a helyi körülményekről.

Bármilyen épülettípusra alkalmazható

Bármilyen típusú lehet az adott létesítmény – irodaház, gyárépület, kórház, múzeum -, a rendszer minden esetben alkalmazható.

Minden egy helyen

A vagyonelemek adattábláján túl lekérhetjük a hozzá csatolt adatokat is, valamint azonosíthatjuk a térbeli helyzetét is.

Célzott keresés

A megfelelő kategóriát kiválasztva minden esetben célzottan tudunk az adott feladatra koncentrálni.

Egyszerűség és átláthatóság

A digitalizált és rugalmas alkalmazás mindenki számára könnyen alkalmazható és átlátható.

Mindent átfogó kép

Kiértékelési funkció, a múltbéli adatok lekérdezése, illetve az aktuális változások követése segít abban, hogy mindig mindenről átfogó képet kapjunk, és jó döntéseket hozzunk.

Technikai lehetőségek

Hangbeviteli lehetőség, GPS koordináták alkalmazása és beépített érzékelők használata mellett további támogatásokat is nyújt a rendszer a gördülékeny munkához.

Az egyszerű használatot garantáló előnyök

Ahogy fentebb már említettük, a rendszer alkalmazása nem igényel képzettséget, hiszen könnyen átlátható és elsajátítható. A működés jelentős leegyszerűsítése, valamint a hibás bevitelek elkerülése érdekében az alkalmazás egyszer sem „engedi el a kezünket”, hanem végig pontos iránymutatást ad, így arra sincs lehetőségünk, hogy hiányosan vigyük fel az adatokat.

Az aktuális létesítmény minden egyes részletét nagyon gyorsan és egyszerűen tudjuk rögzíteni a földrajzi-, illetve egyéb szisztéma szerint logikusan kiválasztott hely megjelölése után, valamint egyéb adatokat is társítani tudunk hozzá.

Sokaknak jelenthet még nagyobb könnyítést az a lehetőség, hogy hangbevitel segítségével is feltölthetünk adatokat. Ezzel elkerülhető a fáradtságos és hosszú gépelés, helyette sokkal gyorsabban végezhetünk az egész folyamattal, így időt és energiát egyszerre spórolhatunk.

Ezen felül még számos egyéb technikai lehetőség áll rendelkezésünkre, szintén a gördülékenyebb munka érdekében. Ilyen például a hely azonosítása GPS koordináták alkalmazásával, illetve a beépített érzékelők használata. De ezek mellett még arra is van lehetőségünk, hogy vonalkódokat, QR-kódokat, illetve NFC címkéket integráljunk a képfelismerő algoritmusoknak köszönhetően, amelyekkel minden tartalom közvetlenül látható és digitalizálható.