Building Information Modeling

Ahogy az egész világon, úgy Magyarországon is egyre elterjedtebb és ismertebb az épület információs modellezés, az úgynevezett BIM
Épülettervezés BIM modellezés és CAFM előretervezés

Néhány évtizede a szakma még nem volt eléggé nyitott az átfogóbb módszertanok alkalmazására, de lassan hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap a BIM, és vele együtt elnyeri méltó helyét az információs modellezés az építőiparban és a létesítménygazdálkodásban.

Költségcsökkentés és hatékonyságnövelés

Az épületinformációs modellezés egy intelligens, szoftveres modellezési folyamat, amellyel az építészek, mérnökök és vállalkozók együttműködhetnek az épületek tervezésében, kivitelezésében és üzemeltetésében. Az épületinformációs modellezés valós idejű együttműködést tesz lehetővé az építési projektben résztvevők között, ami jelentős költség-, biztonság- és hatékonyságjavulást eredményez.

A BIM szoftverrel egy épület valósághű modelljét készítik, de az egyszerű rajztól eltérően ez a modell fel van ruházva az épület összes tulajdonságával.

Mi az előnye a BIM-nek a létesítményüzemeltetésben?

A BIM hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé a csapatok között

Csakúgy, mint az építőiparban, a BIM technológia koncentrált információforrást biztosít, amely lehetővé teszi a különböző szakági csapattagok számára, hogy zökkenőmentesen dolgozzanak együtt az adott feladaton, szemben a hagyományos alaprajzokkal, amelyeket nehéz elmagyarázni vagy teljesen átlátni.

A jobb együttműködés azt jelenti, hogy a projektek gyorsabban és hatékonyabban valósulhatnak meg, mint valaha.

A BIM segít leegyszerűsíteni a karbantartást és a javítási munkákat

A BIM technológia együttműködik a jelenlegi létesítményfelügyeleti rendszerekkel. Ez hozzáférést biztosít a létesítmény szakági csapatai számára a létesítmény vizuális adataihoz, így proaktívabbak lehetnek a karbantartás során.

A BIM nemcsak a meglévő rendszerek hatékonyabb karbantartását támogatja, hanem megkönnyíti az új berendezések és rendszerek jövőbeni bevezetését, mivel segítségével a modelltér keretein belül választhatjuk ki az új eszköz legmegfelelőbb helyét.

Csökkenti az energiapazarlást és a szénlábnyomot

Fizikai létesítményeinek BIM technológiával való összekapcsolásával könnyebben nyomon követheti az energiafelhasználást, és hozzájárulhat a környezet kíméléséhez is. A 3D modellezés jobb térmenedzsmentet tesz lehetővé, amely segíti a kihasználatlan területek vizuális azonosítását és az irodakiosztás hatékonyabb megtervezését.

A rendszerbe integrált IoT szenzorok energiaadatokat küldenek vissza a BIM-be, így megbízható információn alapuló döntéseket hozhat a költségek és a szénlábnyom csökkentése érdekében.

Támogatja a létesítménygazdálkodás jövőbeli szerepét

A létesítménygazdálkodás már jóval túlmutat a létesítmények és a bennük lévő berendezések karbantartásán. A létesítmények és a szakági csapatok végre megkapják a megérdemelt figyelmet, mivel a szervezetek nem költségvetési tételként tekintenek rájuk, hanem az üzleti eredmények elérésének aktív részeként.

Manapság a létesítményüzemeltetés feladata, hogy bevételt termeljen, jobb munkahelyeket biztosítson, és aktívan támogassa a szervezeti célokat. Az olyan technológia, mint a BIM, lehetővé teszi az üzemeltetés számára, hogy sikeresen megfeleljen ezeknek az új elvárásoknak azáltal, hogy vizuális és rugalmas platformot biztosít az épület hatékonyabb menedzseléséhez.