CAFM digitális épülettervezés

(CAFM előre tervezés)

Már azelőtt megkezdődhet egy létesítményt támogató CAFM rendszer kiépítése, hogy maga a kivitelezés elindulna. Ehhez az épülettervezés során elkészített BIM (Building Information Modeling), vagyis Épület Információs Modellezés szükséges. A megalkotott modell a valóságban még nem létező épület helyett tökéletesen megfelel a feladatra.

Épülettervezés BIM modellezés és CAFM előretervezés

BIM modellek a CAFM rendszerben

A BIM modell pontos és precíz alapjául szolgál egy CAFM rendszernek. Feltölthető alfanumerikus adatokkal, sőt, segítséget jelent különböző forgatókönyvek közötti döntések meghozatalában is, ami a jövőbeni épületet illeti majd. Például megnézhetjük vele, hogyan lenne érdemes kiosztani egy irodaházat, vagy megtervezhetjük előre a takarítási protokollt is.

A BIM átfogó, digitális modellek segítségével képes szimulálni és optimalizálni az épületek tervezési, illetve építési folyamatait. Ebbe beletartozik természetesen az épületek életciklusa, illetve átláthatjuk segítségével az üzemeltetésre vonatkozó, különböző részletetek is. A BIM modelleknek köszönhetően bármikor részletes információkat szerezhetünk az épület bármely alkotóelemével kapcsolatban.

Miért jó mindez a létesítményüzemeltetés előre tervezésénél?

A BIM modell már a tervezés során tökéletes alapot ad, és alfanumerikus adatokkal feltölthető a CAFM rendszerbe. Ez nagymértékű könnyítést jelent minden felhasználó számára. A munkafolyamatok gyorsabban és gördülékenyebben haladhatnak. A tervezések és döntések meghozatala előtt egyértelműen átlátható módozatokat kínál, hogy biztosan helyesen válasszuk ki a megfelelő megoldásokat.

Miután elkészül a BIM modell, és betöltik a CAFM rendszerbe, onnantól kezdve teljesen egyéni igényeknek megfelelően, személyre szabott kívánságokkal és a saját terveinknek megfelelően alakíthatjuk tovább.

``Egy nagymértékű és sokrétű ipari beruházásnál, illetve létesítmények kivitelezésénél már nem elegendő, ha hagyományos eszközökkel próbáljuk kézben tartani a dolgokat, főként, ha gazdaságos megvalósításban gondolkodunk.``

További előnyök a BIM és a CAFM rendszer összekapcsolásával

A BIM, valamint az arra épített CAFM rendszer lehetőséget ad arra, hogy mind a tervezéshez, mind a kivitelezéshez, mind pedig az üzemeltetéshez szükséges információkkal megkönnyítse a különböző folyamatokat. Gondolunk itt a tervezésre, az előregyártásra, a műszaki- és minőség-ellenőrzésre, a kivitelezés koordinációjára, a digitális átadásra, illetve magára a létesítményüzemeltetésre.

A háromdimenziós, virtuális modellek és a síkbeli tervrajzok között tulajdonképpen élő kapcsolat van a BIM alapú szoftverekben. Akár a 2D tervnézetekben, akár a 3D modellnézetekben szerkeszteni tudjuk a modelleket. Bármilyen változtatást hajtunk végre, az minden nézetben megtörténik.

digitális iker

Egyszerűbb munkafolyamatok fotókra támaszkodva

Átalakítások, új telepítések vagy tervezési folyamatok esetén a szakemberek mindig a pontos méretekre, valamint a helyi viszonyokra vonatkozó információkra támaszkodnak. A meglévő tervek viszont gyakran elavultak vagy hiányosak lehetnek, az új mérés pedig magas költségekkel járhat.

A rendszer segítségével egyszerű fényképek alapján méretpontos 3D modelleket hozhatunk létre. Néhány kattintás elég ahhoz, hogy a képekből közvetlenül felület- és térfogatmodelleket hozzunk létre, a katalógusokból pedig különleges objektumok – például falak, ablakok, ajtók vagy csövek – készíthetők. Az integrált interfészeknek köszönhetően a modelleket exportálhatjuk is további feldolgozásra. Az egyes objektumokon történő mérések ugyancsak könnyen elvégezhetők.

Magas fokú költséghatékonyság

Általánosságban elmondható, hogy a BIM modellezés az épületek kivitelezésének költségeit kb. 10%-kal csökkenti, a hagyományos módon tervezett házakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy már az építés időszakában – kb. egy éven belül – duplán visszatérül egy digitális ökoszisztémával létrejött beruházásnál az a többletköltség, melyet a BIM tervezésnek köszönhetünk. Ez gyakorlatilag megegyezik a teljes tervezési díjjal.

Ezen felül a BIM modellekkel tervezett épületek üzemeltetése is legalább 20-30%-kal kedvezőbbre jön ki. Ennek eredményeképp a tervezésre szánt többletbefektetésünk akár hússzorosan is kifizetődik az épület élettartama alatt. Így a létesítmény teljes építési költsége megtérülhet, ha azokat a díjakat összeadjuk, melyeket nem kell elköltenünk az üzemeltetés során.

De vegyünk erre egy konkrét példát, hogy még jobban átláthassuk, milyen nagyfokú költséghatékonyságot rejt ez a lehetőség! Egy tízmilliárd Forint értékű épület esetén, melyet BIM ökoszisztémában terveztek és üzemeltetnek, a tervezés ötszázmillió Forinttal kerül többe, mint hagyományos esetben. Ennek az összegnek már az első évben a duplája térül meg, mely gyakorlatilag megegyezik a teljes tervezési díjjal. Majd az ezt követő 20-30 évben meg fog térülni a teljes építési költség is.

Ezen felül még további előnyöket tartogat ez a lehetőség. Hiszen egy ilyen, a fent említett rendszerben épített és üzemeltetett irodaház például sokkal versenyképesebb bérleti díjjal lehet jelen a piacon. Ezáltal sokkal nagyobb profitot hozhat. Egy gyár esetében ugyanez olcsóbb termék önköltséget, üzembiztosabb gyártást, gyorsabb és egyben egyszerűbb üzemeltetést és kevesebb energiafelhasználást jelent.

A BIM és a CAFM rendszer párosának előnyei

Minden információ egy helyen

A BIM és az arra épített CAFM rendszer lehetőséget ad arra, hogy mind a tervezéshez, mind a kivitelezéshez, mind pedig az üzemeltetéshez szükséges információkkal megkönnyítse a különböző folyamatokat.

Könnyebb döntéshozatal

Hatalmas segítséget jelent a rendszer akkor is, ha különböző, a jövőbeni épületet érintő forgatókönyvek között kell döntenünk.

Gyors és minőségi munka

Mind a tervezésben, mind a kivitelezésben magas fokú gyorsaságot és precizitást eredményez. Segítségével a változtatásokat is egyszerűbb követni. Csökken a pótmunkák mennyisége, kevesebb lesz az idegeskedés.

Költséghatékonyság

Egyrészt csökken a beruházási költség, azonos minőség mellett, másrészt az üzemeltetés költsége is nagyságrendekkel kedvezőbb, illetve gyorsabb is lesz.
Digitalis iker ipari alkalmazása

A kivitelezés során alkalmazható a digitális iker technológiája

A digitális iker a 3D modellek pontosságát, valamint a nagy felbontású panorámaképek vizuális gazdagságát vegyíti össze, hogy egy teljesen pontos, virtuális mását kapjuk az adott létesítményeknek, eszközöknek.

Segítségével könnyedén nyomon követhetünk minden egyes változást anélkül, hogy folyamatosan a helyszínre kellene járkálnunk. Még az épület átadását követően is mankót jelenthet, ha valamilyen folyamatot vissza szeretnénk keresni. Az épületek, az eszközök és a műszaki berendezések digitális ikrei egyrészt segítik a napi működést, másrészt a tervezés és dokumentáció időszakában is jelentős előnyöket adnak.

Minden az adatgyűjtéssel kezdődik

A folyamat legelső lépése mindig az adatgyűjtés. Először a meglévő adatokat ellenőrizzük, majd kiegészítjük őket az új információkkal, és ezeket rendszerezzük. A felmérés elvégzése történhet nagy felbontású kamerákkal, lézerszkennerekkel, vagy drónokkal is, ez természetesen a kivitelezés méretétől függ. Az így kapott adatokat, valamint a megrendelő által biztosított alaprajzokat és egyéb leíró adatokat feldolgozzuk, végül adatbázisba rendezzük őket.

Amennyiben vannak könnyen elérhető BIM-modellek, ezek integrálhatók a CAFM rendszerbe, és összekapcsolhatók a fotókkal, valamint kinyerhető minden bennük lévő adat is. A fényképek felhasználásának, valamint az intelligens informatikai és mesterséges intelligencia kombinációjának köszönhetően a digitális iker létrehozási költsége akár 90%-kal csökkenhet.

Fejlesztési projektek esetén, amikor minden a már meglévő épületekben zajlik, az egyszerű tervekben vagy modellekben csak nagyon korlátozottan jeleníthetők meg az adott feltételek. A rendszer ezt is orvosolja, hiszen a méretpontos, előzetes tervezést közvetlenül láthatjuk a képmodellekben. Ez egyrészt megkönnyíti és könnyen átláthatóvá teszi a tervezési folyamatokat, másrészt elkerülhetjük segítségével a kellemetlen meglepetéseket is.

hogyan csinaljuk
Vizuális kivitelezési dokumentáció

További előnyök a digitális ikerrel

A vizuális kivitelezési dokumentáció segít abban, hogy a minden építési projekt során előforduló változások és eltérések nyomon követése gördülékeny és egyszerű legyen. A mérethű képmodellek – melyek készülhetnek panorámákból, mobiltelefon- vagy drónképekből is -, mindig pontos információkat mutatnak a helyszín aktuális helyzetéről. Az integrált idővonalnak köszönhetően nem csak az építkezés folyamata dokumentálható, hanem a múltbeli állapotok is újra előhívhatók és áttekinthetők. Az olyan rejtett létesítményeket, mint például a földalatti vezetékeket is újra láthatóvá tudjuk tenni.

A fotorealisztikus digitális ikrek teljesen valósághűen ábrázolják a helyszíneket és folyamatokat. A felhasználó 2 kattintással bármilyen helyet felkereshet, és körülnézhet ott. Az információs pontoknak köszönhetően minden fontos adat, információ és dokumentum közvetlenül megtalálható a rendszerben. Így a felhasználók mindig minden információhoz hozzáférnek, és nincs szükség időigényes keresésekre.

Berendezések tervezése

A helyiségek és a területek berendezéseinek megtervezésére a leghatékonyabb és legegyszerűbb módszer, ha tervek mintájára történik. Viszont a későbbi felhasználók számára elég nehéz elképzelni a környezetet ezen tervek alapján. Ebben ugyancsak segítségünkre lehet a rendszer.

Már korai szakaszban valódi elképzeléseket mutat meg, ezen felül támogatja a változáskezelést is. A bútorok, illetve különböző szerelvények 3D objektumként integrálhatók a képmodellekbe, melyeket aztán a képernyőn, illetve a virtuális valóságban rátehetünk a képekre. Természetesen a tényleges tervezés továbbra is 2D-ben történik, viszont ebből automatikusan elkészül a 3D vizuális megjelenítés. Az kész terveket – berendezéssel együtt – végül át lehet vinni a CAFM rendszerbe.

CAFM berendezés tervezés

Betanítás a rendszer segítségével

Az új munkatársak hatékony betanítása egyszerűen nélkülözhetetlen, főként, ha komplex műszaki rendszerek üzemeltetésében fognak dolgozni. Sokszor az oktatás lebonyolítását is az adott rendszereken kell elvégezni, ilyenkor ez fennakadásokat jelenthet a normál működési folyamatokban.

A virtuálisan elérhető valósággal mindez sokkal egyszerűbb feladat. A képmodellek segítségével nagy felbontásban, teljes részletességgel és méretarányosan jeleníthetjük meg a valódi környezetet. Olyan apróságok is láthatók így a modellen, mint például egy névtábla, vagy valamilyen felirat. Ráadásul minden részletet utasításokkal, információkkal vagy leírásokkal láthatunk el. Még inkább tetőzi az átélést, ha digitális iker alkalmazásával jelenítjük meg a valóságot virtuálisan. Az biztos, hogy semmilyen képzés nem volt soha ilyen egyszerű és gördülékeny!

A CAFM rendszer kialakítása és testreszabása

A CAFM Solution-nél folyamatos támogatást nyújtunk a projektek megalapozásától kezdve, egészen a hosszú távú, folyamatos ügyféltámogatásig. Ebbe természetesen a rendszerek használatának betanítása is beletartozik.

Létesítményüzemeltetés a CAFM rendszerrel

A CAFM rendszernek köszönhetően rengeteg időt és költséget takaríthatunk meg, hiszen minden műszaki, gazdasági és jogi információt könnyen elérhetünk egyetlen rendszeren belül. A hatékony és pontos méréstechnológiára épített dokumentáció gyors és pontos áttekintést tesz lehetővé, ezért javulhat a létesítmények tér- és erőforrás kihasználása, ezen felül pedig csökkenhet a tervezésekre és a karbantartásokra fordított idő is.

A digitális ikernek köszönhetően ráadásul elég csupán 2 kattintás ahhoz, hogy bármilyen helyszínt megtekinthessünk úgy, mintha valóban ott is lennénk. Az információs pontoknak köszönhetően minden egyes szükséges információt, vagy akár dokumentumot könnyedén megtalálhatunk a rendszerben. Ez mindenképpen akadálymentes és egyszerűbb üzemeltetést tesz lehetővé.

CAFM Modulok

A CAFM rendszert olyan különböző modulok teszik még tökéletesebbé, melyek nagymértékben leegyszerűsítik a munkánkat, és a fontos folyamatok ellenőrzését is. Ilyen például az energiamenedzsment, a karbantartásért felelős, a helyfoglalásokat intéző, illetve a vagyonmenedzsment modul. Ezeken felül pedig egyszerűbb kezelésre számíthatunk a jelentések, szerződések, illetve a könyvelés terén is. Minden egyes modul rendkívül hatékony fájlstruktúrával, egyszerű keresési lehetőségekkel, valamint teljesen személyre szabott, könnyen kezelhető felülettel rendelkezik.

Van valamilyen projektje amiben segíteni tudunk Önnek?

A CAFM modulok mindegyike hatékony fájlstruktúrával, egyszerű keresési lehetőségekkel és egy testre szabott, könnyen kezelhető felülettel rendelkezik. Mindezek mellett még inkább tökéletesíti alkalmazásukat a digitális iker technológiája, ami tényleg nagy segítséget nyújthat a felhasználásban, bármelyik modulról is beszélünk. A virtuális és fotorealisztikus megjelenítéseknek köszönhetően egyszerűen rátalálhatunk mindenre, és pár kattintással elérhetünk minden szükséges dokumentumot is.
drónos felmérés