A digitális iker és a CAFM rendszer párosítása

Út a jövőbe

A világ folyamatosan fejlődik. Nem is lehetne ez másképp, hiszen az élet felgyorsulását követnie kell mindennek. Új rendszerek, új szoftverek, új eszközök segítenek nap, mint nap még egyszerűbbé, még folyamatosabbá és könnyebbé tenni munkánkat, életünket. A digitális iker is pontosan erre hivatott: zökkenőmentessé és kényelmessé teszi mindennapjainkat, felültetve bennünket a digitális technológia fékezhetetlen gyorsvonatára, a folyamatos fejlődésre.

Digital-Twin

Mi is az a digitális iker?

A digitális iker – digital twin – kifejezés a fizikai tárgyak olyan digitális, virtuális mását jelenti, melyek rengeteg segítséget és könnyebbséget nyújtanak minden egyes felhasználónak.

Tulajdonképpen a 3D modellek pontosságát, illetve a nagy felbontású panorámaképek vizuális gazdagságát vegyíti össze, hogy teljesen pontos képet kapjunk minden egyes, apró részletről.

Ennek a 3D megjelenítési technológiának köszönhetően minden változás nyomon követhető egy kivitelezés során, és még akkor is vissza lehet keresni az egyes folyamatokat, amikor az adott épület már átadásra került.

Az épületek, az eszközök és a műszaki berendezések digitális ikrei nemcsak a napi működést segítik, hanem a tervezés és dokumentáció szempontjából is jelentős előnyökkel járnak.

``Amennyiben minden szükséges információ egy helyen elérhető, az optimalizált folyamatokhoz, az gyorsabb döntéshozatalhoz, valamint a ráfordított idő és pénz csökkenéséhez vezet.``

A digitális iker erőssége abban rejlik, hogy nem muszáj élőben ott lennünk a helyszínen ahhoz, hogy minden adattal és részlettel tisztában legyünk

A digitális iker segítségével egy kattintással bárhonnan megtudhatunk mindent az adott helyszínről. Mindez természetesen akkor igazán hatásos, ha az ikerpár folyamatosan frissítés alatt áll, hiszen az új adatok folyamatos bevitele teszi csak lehetővé, hogy valóban „élő” képet kapjunk.

Ehhez persze szükség van a megfelelő technológiára is. Amennyiben ez megvan, akkor rendszeres fényképezéssel létrehozható a digitális iker, melyet aztán bármilyen böngészőben megtekinthetünk.

digitális iker

Hogyan is kell mindezt elképzelni?

A folyamatban lévő kivitelezések minden egyes részletét lefényképezzük, majd digitalizáljuk és adatokkal látjuk el. Mindezt aztán feltöltjük egy egyéni igényeknek megfelelően kialakított rendszerbe, és létrehozzuk a felhasználói CAFM felületet. A CAFM (Computer Aided Facility Management) egy olyan létesítménygazdálkodási rendszer, mely egyszerre segít kézben tartani mindent. Tegyük fel, hogy karbantartóként nem tudjuk, hogy egy keresett gépészeti elem hol található a padló alatt. Amennyiben az épület kivitelezésének megkezdésekor létrehoztak egy digitális ikret, akkor ez az információ is visszakereshető, így pár kattintással, vagyis gyorsan és könnyedén megoldódik a probléma.

A digitális iker és a CAFM rendszer összekapcsolása az egyszerűen átlátható, grafikus információktól kezdve, a szervezet működési feltételeinkek biztosításán át, a költséghatékonyság maximalizálásáig rengeteg előnnyel jár.

A digitális iker előnyei

Időspórolás

A digitális iker kialakítása után a felhasználónak nem kell egyfolytában ellátogatni egy adott kivitelezés helyszínére. A digitális iker mindig naprakész, ezért, ha figyelemmel kísérjük a folyamatosan frissülő képeket és adatokat, akkor komplett és egyben aktuális képet kapunk mindenről.

Megtakarítás

Jelentős költségeket vesz le a vállunkról ez a lehetőség, hiszen rengeteg útiköltséget tudunk megspórolni vele.

Felhasználóbarát

A felhasználónak elegendő csak egy kattintás ahhoz, hogy minden egyes információ azonnal megjelenjen előtte, mindenféle bonyolult keresgélés nélkül. Kényelmessé teszi az adatkezelést, ezen felül az egyéni igények teljes figyelembe vételével áll a rendelkezésünkre.

Felxibilis

Megadja a kényelmet és a rugalmasságot is, mivel bárhonnan dolgozhatunk vele, és sokkal egyszerűbbé teszi a kommunikációt is az egyes munkavállalók között.
Digitalis iker ipari alkalmazása
Digitalis iker frissítés

Hogyan történik a felmérés, adatgyűjtés?

A digitális iker kialakítása, majd a folyamatos frissítése fényképek készítésén alapul. Legyen szó bármilyen átalakításról, vagy például egy rendszer cseréjéről, elegendő új fotókat készíteni ezekről, és feltölteni, így az iker automatikusan frissülni fog. A vizuális információkkal együtt azonban olyan adatok is rögzíthetők, mint például egy mérési érték, vagy valamilyen mesterfolyamat adatai. A képek alapján pontos, 3 dimenziós koordinátával rendelkező információs pontok generálhatók, melyek friss kép érkezését követően ugyanúgy elérhetők és aktuálisak maradnak. Ezáltal lesz minden adat visszakereshető.

Egy épület kivitelezése közben minden építési szakaszban készítünk panorámaképeket, hogy vissza is lehessen keresni a fontosabb eseményeket. Ezek feldolgozásakor aztán kiszámítja a rendszer, hogy a rögzítés időpontjában hol helyezkedett el a kamera, és ez alapján találja meg a képek pontos elhelyezkedését a 3D koordináta-rendszerben. Ez teszi lehetővé, hogy a fotorealisztikus digitális ikrek automatikusan létrejöjjenek.

Mivel egyszerű, forgalomban lévő fényképezőgép is elég a fotók elkészítéséhez, ezért nincs szükség arra, hogy felkérjünk egy drága, külső szakembert a fotózáshoz. Egyes esetekben a felhasználó saját maga is elkészítheti őket, ehhez pedig sokszor egy mobiltelefon kamerája is elegendő.

Ezen felül más irányból is érkezhetnek az adatok, hiszen külső rendszerrel is összekapcsolható az alkalmazás. Így akár karbantartási információkat, munkarendeket és egyéb dokumentumokat, videókat is láthatunk, sőt, akár vezérlőparancsokat is aktiválhatunk. Ha szeretnénk, akkor megjegyzéseket is rögzíthetünk, de akár méréseket is végezhetünk közvetlenül a képen.

Milyen területeken alkalmazható a digitális iker?

Az iparban, az egészségügyi intézmények és műemlékek esetében, valamint az ingatlanszektorban is hatalmas segítséget jelenthet ez a lehetőség. A digitális ikernek köszönhetően megtervezhetők a szükséges módosítások, bármilyen területről is beszélünk, segítve ezzel, hogy minél költséghatékonyabb lehessen az adott cég. Minden egyes fontos információ bármikor elérhető, legyen szó karbantartási folyamatokról, üzembe helyezésről, tervezésről, felújításról, vagy éppen arról, ha ellenőrizni szeretnénk, hogyan halad egy adott projekt.

Az ipari felhasználásban jelentős javulásokat érhetünk el ezzel a technológiával mind az energiafogyasztás, mind a fenntarthatóság terén, miközben jelentősen csökkentjük a költségeket és a szénlábnyomot egyaránt. Ez természetesen csak akkor valósulhat meg, ha pontos, hiteles és validált adatokkal dolgozunk.

digitalis iker mérési adatok

A BIM modellek CAFM rendszerbe töltése és testre szabása

A BIM (Building Information Modeling) Épület Információs Modellezés segít szimulálni és optimalizálni az épületek tervezési, illetve építési folyamatait, méghozzá átfogó digitális modellek segítségével. Ez kiterjed az épületek életciklusaira és üzemeltetésére is. Legyen szó az épület bármely alkotóeleméről, a BIM modelleknek köszönhetően bármikor részletes információkat kaphatunk róla.

Ez a modell tehát már a tervezés során tökéletes alapul szolgál, és alfanumerikus adatokkal feltölthető a CAFM rendszerbe. Mindez olyan könnyítést jelent a felhasználó számára, mely gördülékennyé, gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a folyamatokat. Segíthet meghozni olyan elhatározásokat is, melyeket e nélkül valószínűleg sokkal nehezebben tudnánk eldönteni. Például könnyebben átláthatjuk, hogyan tervezzük meg egy iroda kiosztását.

Ugyancsak ez a folyamat szolgálhat segítségül akkor, ha már meglévő, működés alatt álló létesítményről van szó, ahol hiányoznak a térbeli adatok. A BIM épületinformációs modell elkészülését követően megkezdik a CAFM rendszerbe történő betöltést, melyet aztán egyéni igényeknek megfelelően alakítanak tovább.

CAFM Modulok

A platform olyan különböző modulokkal segít, melyek egyszerűbbé teszik például az eszközök, beszállítók, vagy helyfoglalások kezelését, illetve az esetleges hibaelhárítást. Megtalálhatjuk egy helyen a szerződéseinket, ugyanígy a jelentéseket, vagy külön szedve foglalkozhatunk a könyveléssel. Természetesen még rengeteg lehetőségünk van a rendszernek köszönhetően, ami testre szabással még inkább megkönnyíti dolgunkat.

Van valamilyen projektje amiben segíteni tudunk Önnek?

A CAFM modulok mindegyike hatékony fájlstruktúrával, egyszerű keresési lehetőségekkel és egy testre szabott, könnyen kezelhető felülettel rendelkezik. Mindezek mellett még inkább tökéletesíti alkalmazásukat a digitális iker technológiája, ami tényleg nagy segítséget nyújthat a felhasználásban, bármelyik modulról is beszélünk. A virtuális és fotorealisztikus megjelenítéseknek köszönhetően egyszerűen rátalálhatunk mindenre, és pár kattintással elérhetünk minden szükséges dokumentumot is.
drónos felmérés