Működés alatt álló létesítményre tervezett CAFM rendszer

Abban az esetben, amikor egy már működés alatt álló, meglévő létesítményről van szó, ugyancsak segítségül hívhatjuk a CAFM rendszer rengeteg előnyét. Ilyenkor a csak részben, vagy teljesen hiányzó térbeli adatokat a 3D felmérési technológia segítségével határozzuk meg.

Hogyan történik a CAFM rendszer kialakítása?

Mivel az épület minden egyes helyisége optimalizált pontossággal lesz felmérve, így teljesen valós eredményt és képet kapunk akkor, amikor elkészül a BIM modell (Building Information Modeling, vagyis Épület Információs Modellezés). Ezt követően megkezdjük a modell CAFM rendszerbe történő betöltését, melyet aztán egyéni igényeknek megfelelően alakíthatunk tovább.

A felhasználónak lehetősége lesz arra, hogy a továbbiakban a saját kívánsága szerint olyan rendszert építsünk erre, mint például az energiamenedzsment, melyben aztán együtt értékelhetők a hierarchikus adatsorok és az intelligens fogyasztásmérők naprakész adatai.

``A létesítmények üzemeltetési alkalmazottai munkaidejük mintegy 30%-át információkereséssel és helymeghatározással töltik..``

A létesítmény- és vagyongazdálkodás új alapokat kap

El tudjuk képzelni, mennyi időt és pénzt takaríthatunk meg, ha minden műszaki, gazdasági és jogi információt el tudnunk érni egyetlen rendszeren belül, méghozzá gyorsan és helyben? A hatékony és pontos méréstechnológiára épített dokumentáció rendkívüli támogatást nyújthat mindebben. Segítségével javulhat a létesítmények tér- és erőforrás kihasználása, valamint csökkenhet a tervezésekre és a karbantartásokra fordított idő is.

Mindez a különböző téradatokra, 2D-s alaprajzokra, valamint 3D BIM modellekre alapozott CAFM rendszer kiépítésével lehetséges. Legyen szó erőművek, üzemek, földalatti létesítmények, műemléképületek, út- és vasútszakaszok, hidak, alul- és felüljárók, vagy éppen barlangok felméréséről, illetve azok dokumentálásáról, a rendszer nem ismer lehetetlent.

Épület digitalizálása

Egy meglévő létesítmény digitalizációjának lépései

 • Adatgyűjtés és feldolgozás

  A folyamat első lépése az adatgyűjtés, melynek során az adott területek, ingatlanok átvizsgálása zajlik. Mindez nagyon precízen, ugyanakkor hihetetlenül gyorsan történik, és akár néhány napon belül megkaphatjuk a létesítményről készült 3D modellt, valamint szükség esetén a 2D-és terveket is.

  A speciális 3D lézerszkenner tökéletes pontosságú pontfelhő-állományokat hoz létre. Ezek a több száz, vagy több ezer különböző mérési pozícióból létrehozott állományok hagyományos geodéziai alappont-hálózat létesítésével biztosítják a megfelelő rendszerbe történő illesztésüket.

 • Dokumentálás

  A végeredmény minden esetben a megrendelő kérésének megfelelően készül el, ami lehet 2D dokumentáció, illetve 3D BIM modell.  Előbbi esetén a kívánt részletezéssel és információtartalommal ellátott helyszínrajzot, alaprajzot, metszetrajzot és homlokzatrajzot helyezünk el igény szerinti tervlapokon.

  A 3D BIM modell esetében a 3D műszaki dokumentációk a valós geometriákra épülnek. Ez tökéletesen átlátható és rendszerezett végeredményt ad, mely hatékonyan támogatja a létesítményüzemeltetési feladatokat, valamint a CAFM rendszer használatát is.

  A BIM modellt saját igényeinknek megfelelően, különböző részletekkel és tulajdonságokkal választhatjuk ki. Ez a modell tartalmaz minden egyes információt, amelyre akár most, akár a későbbiekben szükségünk lehet. A BIM alapú CAFM szoftverekben a háromdimenziós virtuális modell és a 2D-és síkrajzok között élő kapcsolat van. A modellt mindkét nézetben szerkeszthetjük, a végrehajtott változás pedig mindegyikben megvalósul.

 • A CAFM rendszer bevezetése

  A rendszer kialakításával a mért adatokhoz elemeket és információkat egyaránt kapcsolhatunk. Segítségével lehetőségünk van valamely szempont alapján kiválasztott adatok megjelenítésére, de elemzéseket is készíthetünk, illetve statisztikai számításokat végezhetünk. Ezek a funkciók számos értékes információt – például koordináták, épületek funkciói, berendezések típusa – adhatnak, melyek tervezési, felújítási és üzemeltetési feladatok támogatásához szolgálhatnak alapul.

A CAFM rendszer előnyei

Egységesség és pontosság

A BIM és az arra épített CAFM rendszer lehetőséget ad arra, hogy mind a tervezéshez, mind a kivitelezéshez, mind pedig az üzemeltetéshez szükséges információkkal megkönnyítse a különböző folyamatokat.

Energiatámogatás

A CAFM rendszer támogathatja az energiagazdálkodást, együtt értékelhetők a hierarchikus adatsorok és az intelligens fogyasztásmérők naprakész adatai is.

Hatékonyság

A munkamegosztás és a különböző beszállítókkal való kapcsolattartás hatékonyságát is növeli. Emellett készíthetünk statisztikát, esettanulmányt, vagy akár a fogyasztói szokásokat is figyelemmel kísérjük.

Idő- és költséghatékonyság

Rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg, hiszen minden műszaki, gazdasági és jogi információt el tudnunk érni egyetlen rendszeren belül, méghozzá gyorsan és helyben.
Digitalis iker ipari alkalmazása

A digitális iker jelentősége

A digitális iker tulajdonképpen a fizikai tárgyak virtuális mását jelenti. Minden egyes apró részletet felölelő, virtuális valóságot tár elénk a 3D modellek pontosságának, illetve a nagy felbontású panorámaképek vizuális gazdagságának köszönhetően. Minden változást nyomon követhetünk segítségével, és még akkor is vissza tudunk keresni egyes részleteket, amikor már teljesen kész egy építkezés vagy felújítás.

Az épületek és az eszközök, ezen belül a műszaki berendezések digitális ikrei segítik a napi működést, és hatalmas előnyökkel járnak mind a tervezés, mind a dokumentáció szempontjából. A digitális ikernek köszönhetően egy kattintással bárhonnan megtudhatunk mindent az adott helyszínről.

Mindig naprakész információk

A fotorealisztikus digitális iker kialakítása, valamint folyamatos frissítése fényképek készítésén alapul, ugyanis a forradalmi technológiával egyszerű fényképekből és videókból készül el. Lehet szó bármilyen átalakításról, vagy esetleg egy rendszer cseréjéről, csupán új fotókat kell készíteni ezekről, majd feltölteni. Az iker így automatikusan frissülni fog. A kereskedelemben kapható digitális fényképezőgépekkel könnyen elérhető jó képminőség lehetővé teszi, hogy akár az alkatrészek éleit és kontúrjait is nagyon pontosan és tisztán láthassuk a rendszerben. Az egyes képeket saját algoritmusok segítségével egyesíti a rendszer, így a panoráma modell abszolút méretpontos. Ezen felül minden egyes elem ugyanúgy helyezkedik el a digitális térben, mint a valóságban.

A valóságban elkészített képeket az adatok virtuális világával kombinálva létrejön egy fotorealisztikus digitális iker, amely teljesen új típusú, vizuális hozzáférést hoz létre, bármilyen adatról, vagy információról is van szó.

Egyszerűbb és áttekinthetőbb működés

A CAFM szoftver tökéletes megoldást nyújt arra, hogy akár több létesítmény-, ingatlan- vagy szolgáltatáskezelési szakterületet egyetlen központi rendszeren belül összevonjunk és koordináljunk. Ezáltal sokkal gördülékenyebben haladhatnak a folyamatok, részletes betekintést nyerhetünk a működésbe, és könnyebben átláthatunk mindent.

Amellett, hogy növelhetjük vele az üzleti hatékonyságot, automatizálhatjuk is a rutinfeladatokat a segítségével. Minden szükséges adatot és információt eltárolhatunk, és amikor szükséges, egyszerűen meg tudunk keresni bármilyen részletet. Jelentéseket készíthetünk vele, melyek segítenek a döntéshozatalokban is, valamint nyomon követhetjük a kiadásokat is a költséghatékonyság érdekében.

BIM CAFM rendszer

A CAFM rendszer alkalmazási lehetőségei

A CAFM rendszer alkalmazása rengeteg előnnyel jár tehát. Ahhoz, hogy még jobban átlássuk mindezt, kiemeltünk pár lehetőséget, melyben hatalmas mankót nyújthat a felhasználása, de természetesen a sor egyáltalán nem teljes.

Fejlesztés

A rendszer segítségével könnyedén kiszámíthatjuk például a szóban forgó felületeket, falvastagságot, vagy akár a kellő festék-, illetve csempemennyiséget is. De segítséget nyújthat a mérnöki légkapacitások kiszámításában is.

Minőség-ellenőrzés

Olyan minőség-ellenőrzési folyamatokat tehetünk egyszerűbbé vele, mint például egy ütköztetés vizsgálat, de készíthetünk eltérési kimutatást is segítségével a tervek és tények között. Akár hibatérképes analízis készítésére is használhatjuk, a hatékonyabb jövőbeni működés érdekében.

Tervezett / kivitelezett összehasonlítások

Az épületeket mindig újjáépítik, felújítják vagy átépítik. Éppen ezért a meglévő tervek gyorsan elavulnak, emiatt a helyszíni ellenőrzés elkerülhetetlen a tényleges elemzéshez. Ez viszont roppant költséges.

A rendszer segítségével azonban minden megváltozik, hiszen kényelmesen elvégezhetjük a fent említett ellenőrzéseket akár a munkahelyünkről, vagy az otthoni irodánkból. Minden egyes általános alaprajz- és modellformátum importálható, aztán elhelyezhető a koordinátarendszerben. Elég egyetlen kattintás, és az esetleges eltérések azonnal láthatók és kommentálhatók.

Dokumentálás/leltározás

Mivel rendszeres időközönként, vagy az esetleges változtatások után a képmodellek egyszerűen frissülnek az új képek segítségével, így könnyedén kaphatunk átfogó képet mindenről. Az integrált időtengely pedig lehetővé teszi azt is, hogy a múltbeli helyzeteket előhívjuk. Ezáltal bármikor naprakész leltárt tudunk készíteni.

Központi információszolgáltatás

Minden adat megtalálható és elérhető a képmodellben. Csupán rá kell kattintanunk a kérdéses objektumra, és minden információ azonnal megjelenik a felületen.

Tervezés

A rendszer lehetővé teszi a méretpontos, előzetes tervezést közvetlenül a képmodellben. Ezzel egyrészt leegyszerűsödnek a tervezési folyamatok, másrészt nem kell tartanunk semmilyen kellemetlen meglepetéstől sem a későbbiek folyamán.

A karbantartás támogatása

A karbantartási és javítási intézkedések zökkenőmentes végrehajtásához hatalmas segítséget nyújt a rendszer, hiszen ehhez minden egyes információt megtalálunk egy helyen. Az interfészeknek köszönhetően az aktuális mérési értékek, valamint a korábbi mérésekre vonatkozó adatok is közvetlenül megjeleníthetők a képmodellben.

Betanítás és képzés

A virtuálisan elérhető valósággal sokkal egyszerűbb feladattá válik az új kollégák betanítása, illetve képzése. A képmodellek segítségével nagy felbontásban, teljes részletességgel és méretarányosan jeleníthetjük meg a valódi környezetet. Így nem kell megakasztani sem a munkafolyamatokat, amikor egy adott rendszer betanítását végezzük.

CAFM Modulok

A rendszer olyan különböző modulokkal segíti munkánkat, melyek egyszerűbbé tehetik például a helyfoglalások kezelését, a karbantartás felügyeletét, az energiatakarékosság elősegítését, illetve az esetleges hibaelhárítást is. Ezen felül szerződéseink, jelentéseink is egy helyen lesznek, illetve könnyebben átláthatjuk a könyvelést is. Persze ezen felül még sok egyéb lehetőségünk van a moduloknak köszönhetően. A CAFM modulok egytől egyig hatékony fájlstruktúrával, egyszerű keresési lehetőségekkel és teljesen testre szabott, könnyen kezelhető felülettel rendelkeznek.

Van valamilyen projektje amiben segíteni tudunk Önnek?

A CAFM modulok mindegyike hatékony fájlstruktúrával, egyszerű keresési lehetőségekkel és egy testre szabott, könnyen kezelhető felülettel rendelkezik. Mindezek mellett még inkább tökéletesíti alkalmazásukat a digitális iker technológiája, ami tényleg nagy segítséget nyújthat a felhasználásban, bármelyik modulról is beszélünk. A virtuális és fotorealisztikus megjelenítéseknek köszönhetően egyszerűen rátalálhatunk mindenre, és pár kattintással elérhetünk minden szükséges dokumentumot is.
drónos felmérés